Electronica

Identificarea conectorilor video analogici & digitali

CONECTORI ANALOGICI CONECTORI ANALOG/DIGITAL CONECTORI DIGITALI
DVI-A DVI-I DVI-D
RCA HDMI
S-VIDEO DP(DISPLAY PORT)
EUROSCART
VGA

 

 

 

RCA

Conectorii RCA sunt folositi pentru distributia semnalului video compozit la rezolutii de 480i sau 576i. Tipul acesta de semnal si conectorii suplimentari de sunet tot RCA sunt utilizati adesea pe dispozitive mai vechi sau pot fi regasite ca sursa de semnal intrare pe televizoare.

Conectorii RCA se folosesc si in cazul semnalului de tip component video  ce poate atinge rezolutii FullHD(1080i/1080p).

 

Mufa composite video

 

 

 

Cablu cu mufa de composite video si cele 2 canale audio (L+R)

 

Cablu component video

 

Conectori component video de iesire pe un dispozitiv de tip media-box.

 

 

 

S-VIDEO

Standardul de semnal S-Video foloseste conectori de tip mini-DIN cu 4, 7 sau 9 pini ce se utilizeaza la transmiterea semnalului video in format SD (cele mai raspandite rezolutii sunt 480i si 576i).

 

Conectorul  mini-DIN 4 pini  al unui cablu S-video.

 

Conector mini-DIN 7 pini pe o placa video PC, iar alaturi de conectorul DVI-I.

 

EUROSCART

 

Conectorii de tip SCART sunt folositi pentru transmiterea analogica a semnalului video plus audio si de-a lungul timpului au existat diverse implementari in ceea ce priveste semnalul video transportat prin intermediul lor, fiind folositi pentru transmiterea Semnalului Compozit , S-Video , Component Video sau Rgb la rezolutii SD sau chiar HD.

Cablu cu 2 conectori de tip SCART.

 

Conector SCART pe un televizor.

 

VGA

Conectorii VGA sunt printre cei mai raspanditi, se pot gasi pe PC-uri , laptop-uri , TV, proiectoare si alte dispozitive. Cablurile VGA pot fi utilizate pentru transmiterea semnalului video analogic pana la rezolutii HD.

Conector iesire video VGA pe un laptop.

 

Cablu VGA to VGA.

 

 

DVI-I/ DVI-D

Interfetele DVI de pe dispozitive suporta moduri multiple de transmisie a semnalului video : DVI-A (doar analog), DVI-D (doar digital) sau DVI-I (digital si analog).

Pentru alegerea cablului optim trebuie consultata documentatia si conectorii celor 2 dispozitive utilizate  deoarece conectorii  DVI au multiple variatii, expuse in urmatoarea imagine.

Tipuri de conectori DVI.

 

Conector DVI-D Single Link de pe un cablu.

 

 

Conectori DVI-D Dual Link pe o placa video de PC.

 

 

 

HDMI

Interfetele HDMI transmit semnalul video intre dispozitive in format digital si spre deosebire de interfetele antementionate au mai multe avantaje ce au contribuit la adoptarea lor intr-un numar crescand in ultimii ani.

Incepand de la prima versiune (1.0) lansata in 2002, standardul hdmi a suferit imbunatatiri ce au adaugat capabilitati de transmitere bidirectionale de semnal video, audio in multiple formate si date intre dispozitivele conectate.

La nivel constructiv , conectorii au 3 variante larg raspandite (exceptand implementarile proprietare) : Tip A , Tip C(mini) si Tip D(Micro).

 

 

 

 

DP(DISPLAYPORT)

Asemeni HDMI-ului, interfata DisplayPort poate transporta nu doar semnalul video ci si audio plus protocoale suplimentare de date. Interfetele DisplayPort sunt folosite cu precadere pe placi video si laptop-uri , de asemeni la ora actuala exista si implementari de transport specific DisplayPort, dar via conector USB-C pentru dispozitive mici (smartphone).

Conector pe cablu , varianta standard si cea mini.

 

 

Conectori DisplayPort marime standard (dreapta jos) alaturi de HDMI si DVI-D pe o placa video PC.

 

 

Conector mini DisplayPort pe un laptop.

 

 

Transmiterea video de la conectori analogici catre digitali (sau invers) nu se poate face prin cabluri simple, ci prin convertoare (sau adaptoare complexe) active (necesita alimentare printr-un port extern USB 5V sau au inclusa alimentarea prin conectori). Desi Internetul este generos in oferte de cabluri, trecerea intre analog si digital este una complexa si nu poate fi realizata decat prin intermediul convertoarelor! 

De asemeni trebuie precizat ca este important si sensul de transmitere al convertoarelor/adaptoarelor, intrucat nu functioneaza si vice-versa.

Exemple de convertoare/adaptoare:

 

Convertor HDMI-3xRCA

 

Adaptor HDMI-VGA

 


Adaptor VGA-HDMI

 

Adaptor DisplayPort-VGA

 

Adaptor DVI-D-VGA

 

 

 

Related posts